Σύνδεσμος Φυλακισμένων: Ζητά μέτρα προστασίας μετά το κρούσμα κορωνοϊού

Τη λήψη μέτρων για προστασία των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές από νεοεισερχόμενους κρατούμενους με αφορμή το γεγονός ότι χθες νεοεισερχόμενος κρατούμενος βρέθηκε θετικός στο τεστ κορωνοϊού, ζητά με επιστολή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων.
Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Άννα Αντωνίου, αποστάλθηκε προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον Υπουργό Υγείας, την Επίτροπο Διοικήσεως και τη Διεύθυνση Φυλακών.
Ο Σύνδεσμος εισηγείται «να μην ζητείται ούτε να διατάσσεται η κράτηση, κρατουμένων ως υποδίκων πάρα μόνο ως μέτρο εσχάτης ανάγκης σε εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα, που θα επιβληθεί μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, (με δείκτη το υψος ποινών που είθισται να επιβάλλεται από τα δικαστήρια και όχι το ύψος της εκ του νόμου προβλεπόμενης ποινής).  Υπό το φως των περιστάσεων θα εισηγούμασταν πέραν των 5 ετών».
«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι και να θέλει δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα κανένας αυτό το διάστημα. Όλες οι χώρες έκλεισαν τα αεροδρόμια και τα σύνορα τους και έχουν κέρφιου», προστίθεται.
Ο Σύνδεσμος εισηγείται ακόμη «να ασκείται με ιδιαίτερη φειδώ το μέτρο των κατεπείγουσων καταχωρήσεων όπου θα ζητηθεί η κράτηση, και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις», ως επίσης «να διενεργείται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους προτού εισέλθουν στις Φυλακές από τα Δικαστήρια και τα αστυνομικά κρατητήρια».
Εισηγείται, τέλος, «να μην μεταφέρονται κρατούμενοι στο χώρο των κεντρικών Φυλακών, παρά μόνο ως μέτρο εσχάτης ανάγκης. Όσοι είναι ευάλωτοι ή ευπαθείς κρατούμενοι, να μην μεταφέρονται καθόλου».
Σημειώνεται ότι οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι περνούν από ανάκριση, κρατητήρια και δικαστήρια και έρχονται σε επαφή με πολλά άτομα, προτού μεταφερθούν στις Κεντρικές Φυλακές, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.
Ο Σύνδεσμος, τονίζει ότι «οι εγκαταστάσεις κράτησης δεν είναι προσαρμοσμένες για να αντιμετωπίσουν μεγάλες επιδημίες, ενώ τα βασικά προστατευτικά μέτρα, όπως οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εύκολα  εκθέτοντας αυτή τη κατηγορία κρατουμένων σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους».
Στις 06/04/2020, προστίθεται, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ανακοίνωση , με την οποία αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι για όλους τους κρατουμένους.
Σημειώνεται, επίσης, ότι «η ορθή απονομή της ποινικής δικαιοσύνης απαιτεί όπως λαμβάνονται μέτρα ανθρωπιστικής φύσεως για τη διασφάλισή της αξιοπρέπειας όλων των κρατουμένων», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η ενδεχόμενη εξάπλωση της πανδημίας στους κρατούμενους στο χώρο των κεντρικών φυλακών «θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για το σύστημα δημόσιας υγείας».

Related Posts