Κινητοποίηση των μελών του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων

Κινητοποίηση των μελών του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων

Μετά από συνάντηση ημερομηνίας 09/11/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προστασίας Δικαιωμάτων Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων αποφασίσαμε ομόφωνα ότι θα καλέσουμε όλα μας τα μέλη να συμμετάσχουν σε πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο εκφράζοντας ειρηνικά και με την παρουσία μας την διαμαρτυρία μας για την άρνηση να δοθεί Χάρη-Αναστολή ¼ στους καταδίκους για τα εξηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αντίθετα στο Συνταγματικό έθιμο που ίσχυε μέχρι στιγμής.

Είναι πάγια θέση του Συνδέσμου μας, ότι η παροχή Προεδρικής Χάρης ή/και αναστολής εξυπηρετεί σκοπούς του Σωφρονιστικού Συστήματος και δίδει κίνητρο για τους φυλακισμένους προς ομαλή κοινωνική επανένταξη, καταπολεμά το υπερπληθυσμό και ταυτόχρονα επουλώνει πολλές πληγές που επιφέρει η αποστέρηση της ελευθερίας στις οικογένειες τους, που είναι και αυτοί θύματα.
Από τις 30 του Σεπτέμβρη αναμένουν οι φυλακισμένοι, φίλοι και συγγενείς τους να ανακοινωθεί η Προεδρική Χάρη-αναστολή της ποινής τους, όμως μέχρι σήμερα τίποτα.

Από τότε, ο Σύνδεσμος μας, απέστειλε επιστολή με σχετικό γραπτό αίτημα θέλοντας να αποφύγουμε αχρείαστες κινητοποιήσεις και στάσεις διαμαρτυρίας. Δεχτήκαμε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Αντί αυτού το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως αποφάσισε πως πρέπει να σταλούν οι φάκελοι των κρατουμένων στην αστυνομία για έλεγχο και για να δώσει τη σύμφωνη γνώμη της κάτι που μέχρι σήμερα εκκρεμεί. Πράξη ανεπίτρεπτη και σε ευθεία σύγκρουση με τον Ευρωπαϊκό Σωφρονιστικό Κώδικα όπου ξεκάθαρα αναφέρει πως καμία ανάμιξη δεν πρέπει να έχει η αστυνομία και ο στρατός σε θέματα που αφορούν φυλακισμένους.

Λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική κατάσταση των κρατουμένων και την αγωνία που τους διακατέχει εάν θα συμπεριληφθούν στην λίστα των κρατουμένων που θα απονεμηθεί η Προεδρική Χάρη ή όχι, αναλόγως του τί θέλει η Αστυνομία, την αναστάτωση αυτών και οικογενειών τους, τον υπερπληθυσμό των φυλακών, τα σκληρά μέτρα που τηρούνται για τους κρατούμενους, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουμε αποδεικνύοντας και έμπρακτα την συμπαράσταση μας.

Ενόψει της δύσκολης περίοδος που διανύουμε και τον αυξημένο αριθμό θετικών περιστατικών COVID-19 που εντοπίζονται τις τελευταίες ημέρες, η ημερομηνία της εκδήλωσης διαμαρτυρίας θα ανακοινωθεί μετά που θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα, μέσω της σελίδας μας, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης .

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ

Related Posts