Σήμερα, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ Ειρήνης Χαραλαμπίδου, ο Σύνδεσμος μας παρευρέθηκε στην εν λόγω συνεδρία μέσω του προέδρου μας κ Αλέξανδρο Κληρίδη. Επίκεντρο της συζήτησης, ήταν οι συνθήκες που επικρατούν στις Κεντρικές Φυλακές όπως αυτές έχουν εντοπιστεί και καταγράφονται στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων.
Διαχρονική άποψη μας, η οποία εκφράστηκε και σήμερα στην συνεδρία, είναι ότι τα νέα κτήρια δεν μπορούν να επιφέρουν ολιστική λύση στο ζήτημα του υπερπληθυσμού αλλά ούτε και στα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό. Ο υπερπληθυσμός είναι σύμπτωμα άλλων πολλών προβλημάτων τα οποία μέχρι και σήμερα οι αρμόδιοι προτιμούν να αγνοούν. Αποτέλεσμα είναι κάθε νέο κτήριο που δημιουργείται να γεμίζει χωρίς να διορθώνεται οτιδήποτε. Η ίδια η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρα τις εισηγήσεις που κανει προς την Κυπριακή Δημοκρατία πουθενά δεν αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα που εντοπίζει είναι η δημιουργία νέων κτηρίων.
Οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν τον τρόπο που ένα άτομο καταλήγει στη Κεντρική Φυλακή αλλά και τον τρόπο που φεύγει. Η είσοδος και η έξοδος ενός ατόμου από τις Κεντρικές Φυλακές διέπετέ από νόμους και κανονισμούς και θα πρέπει να εξεταστούν ως προς το ποσό αποτελεσματικές είναι και σε ποιο σημείο θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση αναφέρει την αναγκαιότητα για αλλαγή στην αντιμετώπιση των υποδίκων, των ατόμων που εκτίουν μικρές ποινές φυλάκισης καθώς και των αλλοδαπών.Δυστυχώς σήμερα στην Συνεδρία μόνο μετά από την δική μας παρέμβαση οι αρμόδιοι συζήτησαν για αυτά τα θέματα.
Σχετικά με τους υποδίκους πρέπει να γίνει η τροποποίηση από την Βουλή έτσι ώστε να μπορούν τα Δικαστήρια να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική παρακολούθηση (βραχιόλι), για τις μικρές ποινές πρέπει να γίνει τροποποίηση να μπορούν τα διατάγματα επιτήρησης να εφαρμοστούν σε όλες τις περιπτώσεις που εκδικάζονται συνοπτικά. Για τα θέματα που αφορούν αλλοδαπούς, πρέπει να υπάρξουν αναστολές ποινής καθώς και απελάσεις και για τα θέματα προώθησης μέτρων απόλυσης κατάδικων θα πρέπει τα υφιστάμενα συστήματα να λειτουργούν στο μέγιστο χωρίς να υπάρχουν όλες αυτές οι εξαιρέσεις οι οποίες στο τέλος τα αφήνουν χωρίς αποτέλεσμα. Δεν προωθείται κόσμος για Ανοικτή Φυλακή, δεν επιτρέπονται αιτήσεις αποφυλάκισης το Συμβούλιο Αποφυλάκισης, δεν αξιοποιείται η διαδικασία του κατ’ οίκον περιορισμού και δεν δίνονται Προεδρικές Χάρες.
Σε όλα τα σημεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι υφιστάμενοι νομοί και κανονισμοί αλλά και διοικητικές πρακτικές, η ίδια η Δημοκρατία και οι αρμόδιοι έχουν τοποθετήσει οριζόντιες εξαιρέσεις δίχως να εξετάζουν την κάθε περίπτωση κρατουμένου ως μοναδική όπως θα έπρεπε στη βάσει Ευρωπαϊκών οδηγιών με αποτέλεσμα να εξαιρούνται μεγάλες ομάδες ατόμων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, και στην τελική είναι εξαιρετικά περιορισμένος ο αριθμός που τυγχάνει της οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης. Αποτέλεσμα να δημιουργείται ο υπερπληθυσμός που τελικά προκαλεί αλυσιδωτά όλα τα υπόλοιπα θέματα που υπάρχουν και εντοπίζονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, αξίζει ν’ αναφερθεί πως συμμεριζόμαστε τις απόψεις που ακουστήκαν από τους δεσμοφύλακες σε σχέση με τα νέα κτήρια, δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας των κρατουμένων , ούτε και των δεσμοφυλάκων και θεωρούμε πως οι απόψεις τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους αρμοδίους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εάν επιθυμούμε ολιστική λύση στα ζητήματα των Κεντρικών Φυλακών τότε θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όλα τα πιο πάνω, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.