Επέκταση του θεσμού της Ανοιχτής Φυλακής

Επέκταση του θεσμού της Ανοιχτής Φυλακής και του χρόνου παραμονής των φυλακισμένων στο Κέντρο Επαγγελματικής και Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε χθεσινή σύσκεψη για τη λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Φυλακές, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως έχουν δημιουργηθεί με τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, καθώς και επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε και με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος, τροποποιείται αριθμός Κανονισμών στον περί «Φυλακών (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2020» κατά τρόπον που θα μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα. Αυτό θα βοηθήσει πέραν από την αποσυμφόρηση των Φυλακών, στην ομαλότερη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Τέλος, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο Νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειες τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.

Έχουν γίνει διευθετήσεις όπως το νομοσχέδιο αυτό τεθεί στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση, υπό τη μορφή του κατ’

Related Posts