Για αυτό απελάθηκε ο Ένζο (Evelin)…

Η απέλαση του Ένζο (Evelin) δεν ανέδειξε τόσο το πρόβλημα της κοινωνικής αποδοχής των ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, όσο την κοινωνική απόρριψη των αποφυλακισθέντων που κουβαλούν το στίγμα του πρώην κατάδικου και καλούνται να επανενταχθούν σε μια κοινωνία που δεν τους έχει συγχωρέσει και δεν θέλει να τους δεχτεί πίσω.

Η κόλαση ενός πρώην κατάδικου δεν αρχίζει στη φυλακή αλλά μετά την αποφυλάκιση. Όταν δηλαδή έρχεται αντιμέτωπος με την κοινωνία και βλέπει στα μάτια των άλλων το αμαρτωλό του παρελθόν. Η κόλαση αρχίζει ακριβώς τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει ότι το στίγμα του εγκληματία θα τον κατατρέχει σε όλη του τη ζωή.

Η αποστροφή στο βλέμμα των άλλων ανθρώπων κάθε φορά που αντικρίζουν έναν πρώην κατάδικο και η υποτίμηση που νιώθουν για αυτά τα άτομα είναι και η πιο σκληρή ποινή. Είναι ο λόγος που οι αποφυλακισθέντες δεν θα πάρουν ποτέ ένα αξιοπρεπή μισθό. Δεν θα σηκώσουν ποτέ το κεφάλι τους. Δεν θα νιώσουν άξιοι να ζήσουν μια κανονική ζωή. Είναι κοινωνικά καταδικασμένοι να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με ένα αίσθημα κατωτερότητας και ντροπής.

two person lying on grass near teal city bike

compliments to  Alisa Anton

Θα είναι για πάντα τα απορρίμματα μιας κοινωνίας που δεν θέλει να τους προσφέρει δεύτερη ευκαιρία. Ακόμα και αν έχουν εκτίσει την ποινή τους. Μιας αμόλυντης κοινωνίας πετυχημένων ανθρώπων που δεν αντέχουν στη θέα των αποτυχημένων. Ακόμα και τα πιο προοδευτικά μέλη τούτης της κοινωνίας. Για αυτό κανένας σχεδόν δεν ασχολείται με τα δικαιώματα των αποφυλακισθέντων. Για αυτό δόθηκε τόση έμφαση στη σεξουαλικότητα του Ένζο. Διότι ήταν πιο εύκολο να υποστηρίξεις έναν ομοφυλόφιλο παρά έναν πρώην κατάδικο.

Μα ο Ένζο δεν απελάθηκε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο Ένζο απελάθηκε διότι ήταν πρώην κατάδικος και δεν άξιζε δεύτερη ευκαιρία. Απελάθηκε διότι θεωρήθηκε κοινωνικός κίνδυνος. Όπως όλοι οι πρώην κατάδικοι. Και τούτος είναι ο λόγος που πολλοί αποφυλακισθέντες επιστρέφουν στο έγκλημα. Διότι στα μάτια της κοινωνίας βλέπουν έναν εγκληματία. Διότι γινόμαστε ο καθρέφτης τους και τους δείχνουμε συνεχώς το είδωλο ενός άτυχου και εγκληματικού παρελθόντος. Και τους σπρώχνουμε με κάθε τρόπο πίσω στο έγκλημα.

Σταύρος Αντωνίου 

Περισσότερα για την υπόθεση ΕΔΩ

 

Related Posts